27. 4. 2024 10:32 − 1689× − 0

Francouzský mistr zpátky na vítězné vlně

Druhým podnikem o víkendu pokračoval francouzský šampionát odehrávající se na asfaltových cestách.

Již pětkrát se z titulu radoval Yoann Bonato, který do letošní sezóny musel vstoupit s novým týmem, ale osvědčenou technikou Citroen C3 Rally2. V úvodním podniku ale rychleji než úřadující mistr zajel Léo Rossel s dalším francouzským vozem. Na stupních vítězů oba doplnil ještě jeden Citroen C3 Rally2, který po tratích Rallye Le Touquet vodil Eric Brunson. Pod pódiem zůstal Anthony Fotia, který letos usedá za volant čeho jiného než C3 Rally2. Velké ambice si na porážku domácí značky dělají u Hyundaie. Do bojů vysílají své zástupce hned dvě stáje, ale na první soutěži se nedařilo ani jedné z nich. Eric Camilli pomáhá týmu z Alzenau s vývojem Hyundaie i20 N Rally2 a na asfaltu si jej několikrát vyzkoušel před startem sezóny. Přestup od Citroenu tak pro něho byl o něco lehčí. Bohužel po vyhrané RZ 4 bývalý tovární pilot Fordu chyboval a musel odstoupit. Hugo Margaillan do i20 N Rally2 také přestoupil z kokpitu C3 Rally2. Na začátku druhé etapy vyskočil mezi trojici nejlepších, aby ji po defektu zase rychle opustil.

Spolupráce Sarrazin Motorsportu a M-Sportu přivedla na francouzské asfalty trojici Fordů Fiesta Rally2. Hlavní hvězda sestavy Jean-Baptiste Franceschi má na svém kontě už dva šotolinové tituly z let 2020 a 2023, na zpevněných cestách ale zatím na mistrovský trůn vystoupat nedokázal. Po dvou soutěžích se zdá, že to s Fordem jednoduché mít nebude. Sžívání s novou technikou zakončil na pátém místě hned za nedostižnými Citroeny. V druhé soutěži Rallye Rhone Charbonniéres Franceschiho rozjezd za lepším výsledek hned v počátku přibrzdily technické problémy jeho Fordu. Z konce druhé desítky se musel po první sekci prokousávat zpět nahoru. Se špičkou mistrovství se ale zatím rychlostně měřit nemůže a na konečné šesté místo se vyšplhal díky smůle týmového kolegy v poslední zkoušce. Réhane Gany se tentokrát držel s Fiestou Rally2 od samého začátku rally v top ten, ale pak v poslední zkoušce doplatil na defekt a spadnul na třinácté místo. Tím pomohl k lepší pozici i třetí posádce Sarrazin Motorsportu, dámské dvojici Sarah Rumeau – Julie Amblard. I jejich Ford trápily v pátek technické problémy a rally tak sice zakončily jako nejlepší dámská posádka, ale celkově až na dvanácté příčce.

Lídr mistrovství Rossel soutěž začal na druhém místě a vyhrál teprve třetí zkoušku, po které následoval servis. V opakovaném průjezdu tímto úsekem, který uzavřel dění v první etapě, uzavřel kapitolu své účasti v rally i Rossel. Po sérii kotrmelců zůstal jeho Citroen na střeše. Bonato rally kraloval od první zkoušky, ale po této havárii přišel o jediného reálného soupeře. Do sobotní etapy odjížděl s náskokem skoro čtyřiceti vteřin a nedalo se moc očekávat, že by se o takřka jisté vítězství připravil. Navíc hned na prvním ranním testu vyletěl na dlouhých třiadvacet minut i Rosselův týmový kolega Fotia a z druhé příčky spadnul na jedenadevadesátou. Nejrychlejším jezdcem druhé etapy se nakonec stal Camilli, který měl po minulé havárii hodně co napravovat. S Hyundaiem i20 N Rally2 osazeným novými vylepšeními sice několikrát porazil Bonata, ale na druhou stranu to bylo až v době, kdy už úřadující mistr nemusel nikam spěchat. Oproti minulé rally si polepšil i druhý pilot Hyundaie Margaillan a i on se postavil na stupně vítězů. Klasifikaci dvoukolek stejně jako minule opanoval pilot Alpine A110 Rally RGT Raphael Astier, když se oba jeho největší soupeři Cédric Robert a Quentin Gilbert vyřadili haváriemi.

Stav šampionátu: 1. Bonato 41, 2. Margaillan 24, 3. Rossel 23, 4. Franceschi 20, 5. Astier 19, 6. Camilli 18

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!