Solbergové a Alén na Sosnová Classic 2024

Do Sosnové se o víkendu 18. a 19. května chystají zajímavé stroje a hodně zvučná jména.

Letošní svátek historických automobilů, sidecarů a motocyklů Sosnová Classic, který se koná už 18. a 19. května, láká na řadu raritních strojů a slavná jména za jejich volanty. K lákadlům patří krásné historické unikáty značek Bugatti, Maserati. Talbot Lago, Mercedes-Benz, Walter, Tatra a další. K velkým jménům startujícím v Sosnové se letos přidají Oliver a jeho otec Petter Solbergovi za volanty závodních speciálů Škoda, chybět nebude ani další soutěžní legenda spjata se značkami Lancia a Fiat, Markku Alén. Více informací najdete na www.sosnova-classic.cz

Druhý ročník akce Sosnová Classic hlásí více než 200 přihlášených cestovních aut, formulí, motocyklů a strojů třídy sidecar, a chystá pro návštěvníky množství příjemných překvapení a vylepšení jak na trati, tak v zázemí známého autodromu. Letošní ročník nabídne řadu tematických okruhů, v čele s oslavami 50 let výročí soutěžního vozu Škoda 200 RS. Škoda Motorsport v rámci oslav představí současný speciál Fabia RS Rally2 ve speciálním zbarvení, který budou v sobotu po trati vodit švédští mistři volantu Petter a Oliver Solbergovi, v neděli pak populární Martin Prokop. Zpestřením bude účast vozů ze sbírek Škoda Muzea a součástí letošní Sosnová Classic bude i sraz vozů Škoda 1000 MB s více než 50 přihlášenými účastníky. To ale není zdaleka vše. Návštěvníci uvidí v akci například plejádu vozů od Aero Minor Sport po GP speciál Z18 s kompresorem, včetně překrásných vozů jako Alfa Romeo GTA 1300 Junior nebo Delahaye 135 i rarit značek Alvis, Lagonda či Woseley, které budou součástí jízd GP historických vozidel. K vidění bude ovšem i celá řada dalších soutěžních speciálů, v rally sekci se návštěvníci mohou těšit i na legendární Stratos, uctívanou Deltu, ale i ex tovární Fiat 131 Abarth ze sbírek Engine Prague, který na trati představí právě finský mistr světa Markku Alén.

Součástí akce budou také jízdy více než 70 historických motocyklů Jawa, ČZ, Norton, Harley-Davidson, Rudge-Whitworth, Suzuki, Yamaha a dalších a divákům se během atraktivních rozjížděk představí i 20 posádek sidecarů.

V sekci statických výstav se návštěvníci mohou těšit na velkou expozici závodních a soutěžních vozů Tatra, tématickou výstavu aut z historie značky Mercedes-Benz, prezentaci off-roadů včetně speciálů z historie Rallye Dakar a také historických motocyklů. „Oproti loňskému roku jsme rozšířili plochu areálu Sosnová Classic o 10 000 m2, zejména jde o prostor pro klubové výstavy a divácké odpočinkové zóny například v nové zóně za tribunami. Letos máme k dispozici také vyasfaltované parkoviště v zadní části areálu,“ vyjmenovává Pavel Dušánek, šéf Driving Camp Autodrom Sosnová, vylepšení pro letošní ročník.


Prvního ročníku Sosnová Classic se v loňském roce v Sosnové u České Lípy zúčastnilo ve dnech 12. – 14. května přes 8 000 návštěvníků a 240 vozidel. „Vloni jsme mimo jiné oslavili 120 let od konání prvního zdokumentovaného motoristického závodu v severních Čechách. Letos během soboty slavíme s Oliverem a Petterem Sobergovými 50 let rallyové legendy Škoda 200 RS a v neděli se zaměříme na italské vozy s další hvězdou programu Markku Alénem. Věřím, že se z akce Sosnová Classic stává nádherná oslava motorismu,“ říká Dušánek a dodává: „Na všechny letošní hosty se moc těšíme a věříme, že si všichni letošní ročník užijí naplno.“

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!